Ceskyterrieri on yksi vähiten tunnettuja terrierejä. Rotu on kehitetty skotlanninterrieristä ja sealyhaminterrieristä.
Ceskyterrieri painaa aikuisena noin 10 kg. Rakenteeltaan se on pitkähkö ja matalaraajainen, mieluummin pienehkö ja kevyt kuin suuri ja raskas. Pienestä koostaan ja lyhyistä jaloistaan huolimatta cesky jaksaa ja haluaa liikkua ja pysyy hyvin mukana pidemmilläkin lenkeillä.
Yleisesti terriereistä poiketen cesky on luonteeltaan rauhallinen ja pehmeä ja se sopii hyvin ensimmäiseksi koiraksi. Iloisuutensa ja miellyttämishalunsa ansiosta cesky on mukava seurakoira, joka tulee yleensä hyvin toimeen lasten ja muiden koirien kanssa. Cesky on helppo kouluttaa ja se soveltuu hyvin erilaisiin harrastuksiin (agility, jäljestäminen, rally-toko, jne.). Jatkuva aktivointi ei kuitenkaan ole tarpeen, cesky osaa myös rauhoittua ja on kotioloissa melko huomaamaton. Vieraisiin cesky suhtautuu välinpitämättömästi ja tekee mielellään tuttavuutta omaan tahtiinsa. Omaan perheeseensä cesky kiintyy syvästi ja on onnellisin saadessaan olla mukana jokapäiväisissä askareissa, sohvalla kainalossa ja jopa sängyssä peiton alla. Sukupuolten välillä ei ole mainittavia luonne-eroja; niin uroksista kuin nartuistakin löytyy pehmeämpiä ja täpäkämpiä tapauksia.
Rodun tunnusomainen piirre on sen pastellinsävyinen, silkkimäinen turkki harmaan eri sävyissä. Turkinhoidon kulmakivi on säännöllinen pesu ja harjaus, yleensä viikon tai kahden välein. Pesuväli riippuu turkin laadusta ja määrästä, kelistä ja koiran ulkoiluympäristöstä. Pesun ja harjauksen lisäksi turkki leikataan koneella ja siistitään saksilla noin 4-6 viikon välein. Kotitrimmauksen oppii helposti tekemään itse, näyttelytrimmaus vaatii hieman enemmän harjoittelua. Ceskyllä ei ole karvanlähtöä, mutta täysimittainen turkki kerää mukaansa kaikenlaista ylimääräistä. Jos koira ei käy näyttelyissä, helmakarvoja voi hyvin lyhentää. Turkinhoidolta ei silloinkaan välty ja mikäli kiinnostusta ja motivaatiota koiran säännölliseen pesemiseen, harjaamiseen ja trimmaukseen ei ole, on syytä harkita jotain lyhytkarvaista rotua.
Ceskyn uskotaan välillä olevan "allergiaystävällinen" tai "hypoallergeeninen" rotu. Tämä ei pidä paikkaansa: ceskyterrieri voi allergisoida siinä missä muutkin rodut. Vaikka varsinaista karvanlähtöä ei ole, koiran epiteeli (hilse) ja eritteet (mm. virtsa ja sylki) aiheuttavat allergiaa, joka voi pahentuessaan muuttua astmaksi. Koiran ottamista tulee harkita tarkoin jos perheessä on viitteitä koira-allergiasta.
Ceskyterrieri on harvinainen rotu: pentueita syntyy vuodessa yleensä yksi tai kaksi, vuosittaiset kokonaisrekisteröintimäärät vaihtelevat tusinan molemmin puolin. Pentua joutuu yleensä odottamaan ja kiinnostuneita on enemmän kuin pentuja.